Αύξηση θανάτων στη Θεσσαλονίκη από χρήστες ναρκωτικών ουσιών

Αύξηση θανάτων στη Θεσσαλονίκη από χρήστες ναρκωτικών ουσιών

Αρ. Πρωτ. 9574/05.04.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια αναφορικά με την αύξηση των θανάτων χρηστών ναρκωτικών ουσιών την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη, καθώς περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χρήση ναρκωτικών, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο ο αριθμός των θυμάτων του λευκού θανάτου αυξάνεται.
Οι τέσσερις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των εξαρτημένων ατόμων που περιμένουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να απεξαρτηθούν.

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ που ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ατόμων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης, αρκεί να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ ανέρχεται στους 600.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των μονάδων του ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης, ώστε να ενταχθούν περισσότερα εξαρτημένα άτομα σε προγράμματα απεξάρτησης;

Απάντηση Υπουργείου